הצצה לגלריית הטרנדים בתערוכת הצעצועים Spielwarenmesse 2023
עם מאות אלפי צעצועים מוצגים על פני על פני 180,000 מ"ר בביתנים של 2142 מציגים מ- 69 מדינות, יריד הצעצועים הבינלאומי בנירנברג (Spielwarenmesse 2023) התקיים השנה, לאחר הפסקה של שנתיים בעקבות נגיף הקורונה. כמו בכל שנה, לקראת היריד הנהלת התערוכה עורכת מחקר ובעקבותיו מכריזה על הטרנדים העיקריים בתעשייה המשקפים את הלך הרוח הנגזר מהמוצרים החדשים המוצגים וכן את התחזיות הצפויות לשוק הצעצועים.
הטרנדים הרשמיים שהוכרזו השנה והוצגו בגלריית הטרנדים של היריד הם- "לגלות!" (Discover), "מותגים לאוהדים" (Brands for Fans) ו"מטא-צעצועים" (Meta-Toys). טרנדים הם תופעה מתעתעת, הם מייצגים מגמות ומעידים על העתיד אך מטבעם אינם חדשים לחלוטין, לרוב מדובר בתופעות נפוצות אשר עוברות שינוי או דיוק ברוח התקופה ומתגבשות לכדי מגמה ברורה ונראית לעין. מה עומד מאחורי הטרנדים הרשמיים שהוכרזו בתערוכת הצעצועים? עד כמה הטרנדים באים לידי ביטוי בצעצועים שהוצגו בתערוכה והאם הם בכלל חדשים?
לגלות!
הטרנד "לגלות!" מבוסס על הסקרנות האינסופית המיוחסת לילדים ולצמא שלהם לחקור ולגלות את העולם סביבם ועולמות רחוקים במרחב ובזמן. צעצועים המבוססים על סקרנותם של ילדים אינם דבר חדש, וההיסטוריה של עולם הצעצועים והמשחקים מלא במוצרים העוסקים במדע, בטבע ובהיסטוריה. עם זאת, בשנתיים האחרונות ניתן להבחין במגמה גוברת בשימוש במיתולוגיה, במדע, ההיסטוריה, בחלל החיצון ובתרבויות רחוקות כתמות לצעצועים ולמשחקים. חוזי הטרנדים מייחסים את התופעה להפחתה היחסית בתנועה בעולם בשנתיים האחרונות בעקבות נגיף הקורונה, תופעה שעוררה את הרעב למסעות ולגילוי. הביטוי לגעגוע לנסיעות וטיולים בא לידי ביטוי לא רק בנושאים אלא באופי השימוש בהם- בצורה של הרפתקאות או מסעות למקומות רחוקים, כאשר אלו אינם מוגבלים לכדור הארץ או למציאות ויכולים להיות מסעות בעולמות וירטואליים, מסעות בזמן או מסעות לעולמות שונים ביקום.
הפחתה היחסית בתנועה בעולם בשנתיים האחרונות בעקבות נגיף הקורונה עוררה את הרעב למסעות ולגילוי
מותגים לאוהדים
הטרנד "מותגים לאוהדים" משקף מספר מגמות מקבילות שניתן להבחין בהן בשוק הצעצועים, כולן קשורות לתנועה בין- דורית של מותגים בין עולם הילדים לעולם המבוגרים.
הביטוי המיידי של הטרנד הוא העלייה העצומה במספר מותגי הרישוי (Licensing) בשוק הצעצועים. בשנה הרביעית ברציפות ישנה עלייה בשימוש ברישוי מותגים מוכרים כנושא לצעצועים ומשחקים ועל פי דו"ח שפורסם לאחרונה מטעם הנהלת יריד הצעצועים בלונדון, נכון להיום 31 אחוזים משוק הצעצועים והמשחקים מבוססים על רישוי למותגים מוכרים. דמויות מסרטים ומסדרות טלויזיה, מותגים שאינם צעצועים כמו חברות רכב או כלי עבודה, ואפילו צעצועים ומשחקים אייקוניים מככבים כנושאים לצעצועים, משחקים, פאזלים, קלפי ופסלוני אספנות ועוד.
אחת התופעות המעניינות ביחס לרישוי המותגים הוא כי רבים מהמותגים הפופולריים בשוק הצעצועים הם מותגים ותיקים בני שלושים או ארבעים שנה, חלקם חוזרים לחיים במדיות השונות כחידושים או סרטי המשך למותגים כמו עולם היורה, הי-מן ושליטי היקום או האחים סופר מריו.
רוכשי הצעצועים כיום הם מי שהיו ילדים ותינוקות בשנות השמונים והתשעים, וחידוש המותגים מבטא געגוע לצעצועי העבר
מימין: הי-מן ושליטי היקום (Masters of the Universe® Origins Actionfigure Assortment - Mattel ), משמאל האחים סופר מריו (Super Mario™ Rally Tennis - Epock Traumwiesen). מותגים בני עשרות שנים עושים קאמבק ועוברים מדור ההורים אל הילדים.
הפופלריות של מותגי העבר במוצרי ילדים ותינוקות מיוחסת לעובדה שרוכשי הצעצועים כיום הם מי שהיו ילדים ותינוקות בשנות השמונים והתשעים, וחידוש המותגים מבטא געגוע לצעצועי העבר. לצד חידוש המותגים וצעצועי הרטרו בשוק הילדים והתינוקות, בשנים האחרונות נוצר וגדל שוק חדש לחלוטין של צרכנים מבוגרים הרוכשים צעצועים ומשחקים עבור עצמם. שוק ה"ילדים-מבוגרים" (Kidult) הוא כבר הרבה יותר מתופעה שולית ומדובר במנוע צמיחה משמעותי שחברות הצעצועים זיהו ומכוונות אליו באופן מכוון ומודע.
השילוב בין מגמת הקנייה הנוסטלגית של צעצועי רטרו לילדים לבין מגמת צעצועי הילדים-מבוגרים מזינים את הטרנד וגורמים לחזרה של מותגי צעצועים ומשחקים ותיקים ולכניסה מחודשת של מותגים וגיבורים ותיקים וחדשים לעולם הצעצועים.
מטא-צעצועים
טרנד המטא-צעצועים הוא טרנד מתבקש בעקבות התגברות העיסוק בשנים האחרונות במטאוורס, תופעת ה NFT וכמובן השימוש הגובר בטכנולוגיות המציאות הרבודה והמציאות הוירטואלית (אשר כבר אינן נחשבות לטכנולוגיות חדשות).
תופעת ה NFT, המסחר ביצירות דיגיטליות, מטבעה שייכת לעולם המבוגרים והממשק שלה לעולם הצעצועים הוא רק דרך תחום האספנות, ואכן, מספר חברות הציגו חידושים בתחום, כמו למשל סדרת ה NFT Garage של המותג הוט ווילס, אך מוצרים וירטואליים אלו פונים כאמור באופן מודע לעולם האספנים המבוגרים.
בתחום המציאות הרבודה והוירטואלית נראה שנמשכים הנסיונות והחידושים לחבר בין העולם הפיזי לעולם הוירטואלי. הטכנולוגיות עצמן אינן חדשות אבל נראה שהחברות משפרות את הממשקים ואת ההטמעה של העולמות זה בזה באופן שיצור חוויה רצופה ומהנה. דוגמה לכך אפשר לראות למשל בסדרת הקעקועים המתעוררים לחיים של חברת Holo-Toyz או במוצר החדש של הוט ווילס Hot Wheels™ Rift Rally, שבדומה למוצר אחר מלפני כשנתיים של חברת נינטנדו, משלב בין חוויית מירוצי המכוניות הקלאסיים לבין משחק מחשב.
החיבור האמיתי כיום בין צעצועים לרשת ולעולמות הוירטואליים קורה בפועל דרך הדימויים, הדמויות, הסרטים, הסדרות ומשחקי המחשב שמצליחים להתקיים מבחינת הילדים בשני העולמות במקביל ללא צורך בחיבור מלאכותי ביניהם.
קעקועים מתעוררים לחיים בטכנולוגיית מציאות רבודה (Paw Patrol Augmented Reality Tattoos - HoloToyz)
כאמור, כמו בשנים הקודמות נראה כי חברות רבות מנסות להציג חידושים בתחום, ולשילובים הטכנולוגיים ניתנים שמות וכותרות חדשים. בפועל נראה כי כמו בפעמים קודמות בהן ניסו בעולם הצעצועים לחבר באופן יזום בין טכנולוגיות דיגיטליות מתקדמות לבין צעצועים, לרוב החיבור מרגיש מאולץ ואינו מצליח להתפתח לכדי צעצועים חדשים בהם הטכנולוגיה משולבת באופן אורגאני.
החיבור האמיתי כיום בין צעצועים לאינטרנט ולעולמות הוירטואליים קורה בפועל דרך הדימויים, הדמויות, הסרטים, הסדרות ומשחקי המחשב שמצליחים להתקיים מבחינת הילדים בשני העולמות במקביל ללא צורך בחיבור מלאכותי ביניהם. יתכן כי במקרה של תחום הצעצועים הפיזיים, המטאוורס והמרחבים הוירטואליים מתאימים יותר כנושא למשחק או כמקום בו יחיו המותגים, מאשר כטכנולוגיה.
Comentários