top of page

בין ארגז הצעצועים לכיתת הלימוד: ההיסטוריה המשותפת של צעצועים וחינוך


פתיחת שנת הלימודים מסמלת עבור רבים את הרגע בו מחזירים לארונות את הצעצועים והמשחקים ומוציאים את המחברות וכלי הלימוד. אבל האם הדברים באמת כל כך שונים? הקשר בין צעצועים, חינוך והתפתחות הוא עמוק ומפתיע, ושורשיו נטועים עמוק בהיסטוריה.

כבר בימי יוון העתיקה, פילוסופים כמו אפלטון הכירו בחשיבות המשחק לבריאות הגוף והנפש. אפלטון ראה במשחק הכנה לחיים בחברה ואמצעי לחינוך ערכי. רעיונות אלה המשיכו להתפתח לאורך ההיסטוריה, כאשר במאה ה-18, הוגים כמו ג'ון לוק וז'ן-ז'ק רוסו הדגישו את חשיבות המשחק והחוויה בתהליך הלמידה וההתפתחות של הילד.


המאה ה-19, עם המהפכה התעשייתית, הביאה לשינוי מהותי בעולם הצעצועים. לראשונה התאפשר ייצור המוני של צעצועים, כאשר המרכז העולמי בו התפתח התחום היה באזורים דוברי הגרמנית במרכז אירופה.

במקביל ובאופן בלתי נפרד, התפתחו תיאוריות חינוכיות חדשות שראו בצעצועים כלי חינוכי משמעותי. שני התחומים - תעשיית הצעצועים והתיאוריות החינוכיות - התפתחו יחד והשפיעו זה על זה באופן הדדי. פרידריך פרובל, ההוגה וההמציא של רעיון גן הילדים, ראה בחפצים ובצעצועים כלי חשוב בהתפתחות הילד. גישתו, שהדגישה את חשיבות המשחק והאינטראקציה עם העולם החומרי בחינוך, נחשבת למשפיעה על תפיסות מאוחרות יותר לגבי תפקידם של חפצים וצעצועים בהתפתחות ילדים.





תעשיית הצעצועים אימצה במהירות את השיח הפסיכולוגי-חינוכי, ונוצר שיתוף פעולה הדוק בין פסיכולוגים, אנשי חינוך ואנשי שיווק בתעשיית הצעצועים. זה הוביל להתפתחות קטגוריה חדשה של "צעצועים חינוכיים", המיועדים במפורש לקדם למידה והתפתחות.

המאה ה-20 הביאה עמה מהפכה בהבנת התפתחות הילד. פסיכולוגים כמו פרויד, פיאז'ה וויגוצקי הדגישו את חשיבות המשחק בהתפתחות הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית של הילד. המשחק הוגדר כ"עבודתו של הילד", עם השלכות משמעותיות על תפיסת תפקידם של צעצועים בחינוך ובהתפתחות.

מריה מונטסורי, רופאה ומחנכת איטלקיה, מדגימה היטב את החיבור בין עולמות החינוך והצעצועים. היא פיתחה שיטה חינוכית המדגישה למידה עצמית וסביבה עשירה בגירויים. גישתה השפיעה רבות על עיצוב חפצים וכלי למידה, עם דגש על חומרים טבעיים וצורות פשוטות המעודדות חקירה עצמאית. החפצים בשיטת מונטסורי נועדו לא רק לשעשע, אלא גם לפתח מיומנויות מוטוריות, קוגניטיביות וחברתיות.

תעשיית הצעצועים אימצה במהירות את השיח הפסיכולוגי-חינוכי, ונוצר שיתוף פעולה הדוק בין פסיכולוגים, אנשי חינוך ואנשי שיווק בתעשיית הצעצועים. זה הוביל להתפתחות קטגוריה חדשה של "צעצועים חינוכיים", המיועדים במפורש לקדם למידה והתפתחות.


צעצועים התפתחותיים שונים |אוסף אגף הנוער | מוזיאון ישראל, ירושלים צילום: שלומי איג


צעצועים חינוכיים ועזרי לימוד ביריד הצעצועים בנירנברג 2023 צילום: שלומי איגר



התפתחות התפיסה לגבי חשיבותם של משחק וצעצועים בחינוך ובהתפתחות הילד הגיעה לשיא בימינו. כיום, המשחק נחשב למרכיב כה חיוני בהתפתחות הילד, עד כי הזכות לשחק מעוגנת כאחת הזכויות הבסיסיות של ילדים באמנת האו"ם לזכויות הילד

בשנים האחרונות, עם הדגש הגובר על מדע וטכנולוגיה בחינוך, התפתחה גישת ה-STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה), שהתרחבה ל-STEAM עם ההכללה של אמנויות כחלק ממארג הכישורים. הייחודיות בגישה היא בדגש על שילוב בין תחומים, ולא התמקדות בתחום אחד. זה משקף שינוי רחב יותר בתפיסות חינוכיות, מלמידת "מקצועות" ללמידה של מגוון כישורי חיים המאפשרים לילדות וילדים להתפתח בכיוונים המעניינים אותם.

התפתחות זו קשורה גם לעלייתם של מקצועות נחשקים חדשים כמו תכנות, הדורשים מיומנויות מגוונות. אמנם נדמה שצעצועים חינוכיים מסורתיים אינם מספקים מיומנויות אלו, אך למעשה היסודות הבסיסיים של צעצועים התפתחותיים "קלאסיים" - כמו פתרון בעיות והבנת סיבה ותוצאה - הם אבני הבניין גם ללמידה של נושאים מורכבים כמו תכנות.



צעצוע או עזר לימוד? סט משחק של חברת learning resources ביריד הצעצועים בנירנברג 2024 צילום: שלומי איגר


רובוטיקה, אנטומיה, הרכבה וכיף. צעצועי STEM ביריד הצעצועים בנירנברג 2024

התפתחות התפיסה לגבי חשיבותם של משחק וצעצועים בחינוך ובהתפתחות הילד הגיעה לשיא בימינו. כיום, המשחק נחשב למרכיב כה חיוני בהתפתחות הילד, עד כי הזכות לשחק מעוגנת כאחת הזכויות הבסיסיות של ילדים באמנת האו"ם לזכויות הילד. הכרה זו בחשיבות המשחק מדגישה את תפקידם המרכזי של צעצועים וכלי משחק בהתפתחות בריאה ומאוזנת של ילדים. זוהי עדות חזקה לדרך הארוכה שעברנו מתפיסת המשחק כבזבוז זמן, לראייתו כמרכיב הכרחי בחיי הילד.


הכל חינוכי
ההיסטוריה מלמדת כי תעשיית הצעצועים, תיאוריות חינוכיות ותפיסות פסיכולוגיות התפתחו יחד, תוך השפעה הדדית מתמדת. השינויים לאורך השנים משקפים בעיקר שינויים תרבותיים רחבים יותר. אך מעבר למיתוג ולכותרות כמו "חינוכי" או "התפתחותי", חשוב לזכור כי עצם פעולת המשחק וההזדמנויות שצעצועים יוצרים - הם הפן החינוכי האמיתי.

העקרונות הבסיסיים המתקיימים בצעצועים ובמשחק הם החלק החיוני והחינוכי ביותר, והם לעתים קרובות פשוטים להשגה יותר ממה שנדמה. בעוד שהטכנולוגיה והמדע ממשיכים להתפתח ולהשפיע על עיצוב צעצועים, הערך האמיתי של המשחק נשאר קבוע: היכולת לגרות סקרנות, לעודד יצירתיות, ולטפח למידה דרך התנסות וגילוי.

בסופו של דבר, כל צעצוע הוא הזדמנות ללמידה והתפתחות. הדבר החשוב אינו מה הצעצוע "מלמד" באופן מפורש, אלא עד כמה הוא אטרקטיבי ומזמין עבור הילדה או הילד, ואיך הם משחקים ומתפתחים איתו. צעצוע מוצלח מתחבר לעולמות התוכן של הילדים, מאפשר חיבור משמעותי (engagement) ומעודד משחק מגוון וגמיש. המשחק עצמו הוא הלמידה, והצעצועים הם כלי העזר שלו, המאפשרים חקירה, התנסות, יצירתיות והתפתחות בדרכים מגוונות ומפתיעות.





Willrow Hood - stock.adobe.com




Comments


bottom of page