כשחושבים על ההשפעה הסביבתית של צעצועים, המחשבה הראשונה היא לרוב על ערימות של פלסטיק. אולם, בעולם הצעצועים יש עוד המון חומרים שעלולים להשפיע לסביבה, כמו למשל חומרי יצירה. לרוב, איננו חושבים על הנזק שהם עשויים לגרום, בעיקר כי מדובר בחומרים שנתפסים, ובצדק, כבטוחים ומשמשים לפעילות שנחשבת למאוד חיובית וחינוכית.
אפילו מוצר תמים לכאורה כמו צבעי שעווה טומן בחובו פוטנציאל לנזק סביבתי. בשל מחירם הנמוך יחסית ואופי השימוש בהם, שמותיר לעתים קרובות שאריות קטנות או צבעים שבורים, צבעי שעווה נזרקים בקלות רבה יותר מצעצועים אחרים. לפי נתוני התוכנית הלאומית למיחזור צבעי שעווה בארה"ב, מעל 60 מיליון צבעי שעווה מושלכים מדי שנה לפחי האשפה. זה מתורגם ליותר מ-225,000 קילוגרם של חומר שאינו מתכלה, שכן צבעי שעווה מסורתיים עשויים מפרפין, תוצר לוואי של נפט.
לפי נתוני התוכנית הלאומית למיחזור צבעי שעווה בארה"ב, מעל 60 מיליון צבעי שעווה מושלכים מדי שנה לפחי האשפה. זה מתורגם ליותר מ-225,000 קילוגרם של חומר שאינו מתכלה, שכן צבעי שעווה מסורתיים עשויים מפרפין, תוצר לוואי של נפט.
למרבה המזל, חברות ויזמים ברחבי העולם מציעים אלטרנטיבות מעניינות וידידותיות יותר לסביבה. חברות כמו Made By Bees ו-Honeysticks, למשל, מייצרות צבעי שעווה משעוות דבורים, חומר טבעי ובטוח יותר לשימוש. יוזמות אחרות מתמקדות במיחזור צבעי שעווה קיימים, מונעות את הגעתם למטמנות.
כמו תמיד בעולם הצעצועים, מעבר להיבט החומרי, יש הזדמנות גם להעביר מסר ולהשפיע ברמה החברתית. חשוב לזכור שכלי וחומרי יצירה, כולל צבעי שעווה, נחשבים למרכיב חיוני בהתפתחות ובחינוך של ילדות וילדים. הם מעודדים יצירתיות, מפתחים מיומנויות מוטוריות עדינות, ומסייעים בביטוי עצמי ורגשי. לכן, כשמדובר בנגישות לחומרי יצירה, ההשפעה היא מעבר לתחום האמנותי גרידא. ארגון Crayon Collection, למשל, מבין זאת היטב. הארגון לא רק אוסף וממחזר שאריות צבעי שעווה, אלא גם מחלק אותם מחדש לבתי ספר בקהילות מוחלשות. בכך, הוא לא רק מקדם חינוך לאמנות, אלא גם פועל לצמצום פערים חברתיים ומעניק לילדות וילדים הזדמנויות שוות להתפתחות וביטוי עצמי. זוהי דוגמה מצוינת לאופן שבו יוזמות בתחום חומרי היצירה יכולות להשפיע לא רק על הסביבה, אלא גם על החברה והחינוך בכללותם.
בעולם הצעצועים, מעבר להיבט החומרי, יש הזדמנות גם להעביר מסר ולהשפיע ברמה החברתית.
אחת היוזמות המעניינות היא פרויקט Forest Crayons מיפן. צמד מעצבים מסטודיו Playfool בטוקיו פיתחו סדרת צבעי שעווה העשויים במלואם מעץ. הפרויקט נולד כמענה לבעיה סביבתית ייחודית ביפן: כשני שלישים משטח המדינה מכוסים ביערות, כ-40% מהם נטועים באופן מלאכותי לאחר מלחמת העולם השנייה. כדי לשמור על בריאות היער, יש צורך בכריתה ונטיעה מחדש באופן שוטף. אולם, בשל עלויות ייבוא נמוכות, אין כמעט תמריץ להשתמש בעץ המקומי, מה שמוביל להזנחת היערות ולהגברת הסיכון לאסונות כמו מפולות בוץ.
הפרויקט מציע פתרון יצירתי: הפיכת העצים לצבעי שעווה טבעיים. בניגוד לתפיסה הרווחת שצבע העץ הוא פשוט "חום", הפרויקט חושף את מגוון הגוונים העשיר הקיים ביער. מירוק בהיר של עץ המגנוליה ועד טורקיז עמוק של עץ שנצבע על ידי פטריות, כל צבע שעווה מציג גוון ייחודי הנקבע לא רק על ידי זן העץ אלא גם על ידי התנאים בהם גדל.
מעבר לפתרון הבעיה הסביבתית, Forest Crayons מספק הזדמנות חינוכית ייחודית. הוא מאפשר לילדות ולילדים להכיר את המגוון העשיר של צבעי הטבע ומעורר הערכה חדשה ליערות. "רצינו ליצור שימוש ייחודי ובר-קיימא לעץ, שיכול לא רק לעודד את המדינה לתחזק ולשמר את היערות, אלא גם לעורר הערכה חדשה לעצים בקרב הדורות הבאים," מסבירים היוצרים.
לכל עץ גוון משלו - Forest Crayons
בניגוד לתפיסה הרווחת שצבע העץ הוא פשוט "חום", הפרויקט חושף את מגוון הגוונים העשיר הקיים ביער
הפרויקט הוא רק דוגמה אחת לפוטנציאל החדשנות בעולם חומרי היצירה לילדות ולילדים. תחום זה מהווה קרקע פורייה לפיתוח רעיונות חדשניים בתחום החומרים והחינוך, ולכן קשור מאוד לעולם הקיימות. בעידן שבו המודעות הסביבתית גוברת, חשוב לזכור שגם הפעולות הקטנות ביותר - כמו בחירת צבעי השעווה שילדינו משתמשים בהם - יכולות להוביל לשינוי משמעותי.
להורים, מחנכים ואנשי תעשיית הצעצועים, יש הזדמנות וחובה לחשוב מחדש על כל היבט של עולם הילדות, כולל הכלים הפשוטים ביותר אשר ניתנים בידי ילדות וילדים ליצירה ומשחק. יוזמות כמו Forest Crayons מראות שאפשר לשלב בין יצירתיות, חינוך וקיימות, ולצבוע את העתיד בגוונים ירוקים יותר.
מאוד מעניין, ממש המשכיות טבעית CARRY ON CRAYONS